Wednesday, November 2, 2011

Freeganism & Greek Economic Crisis

Τις προάλλες είδα για πρώτη φορά φρίγκαν στην Αθήνα... Μια ομάδα νέων αγοριών και κοριτσιών (γύρω στα 20) είχαν βουτήξει μέσα σε έναν κάδο γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ και έψαχνε για φαγητό. Εμείς τους βλέπουμε σαν ρακοσυλέκτες, αλλά αυτοί έχουν τη δική τους ιδεολογία: βρίσκουν φαγητό, ζουν σε κοινόβια ή σε φίλους και ζουν τη ζωή τους ευχάριστα και χωρίς εξάρτηση στα χρήματα.


Εδώ έχουμε ένα θέμα που θα ξενίσει τους περισσότερους. 'Ισως ακόμα και να σοκάρει, ειδικά εμάς τους "κουβαρντάδες" Έλληνες. Το freegan φαινόμενο είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι συλλέγουν την τροφή τους από τα σκουπίδια. Μπορεί να ακούγεται λίγο ακραίο, αλλά αυτό κάνουν και τα πράγματα δείχνουν ότι πολύ κόσμος (τουλάχιστον σε χώρες του εξωτερικού) επιβιώνει εδώ και καιρό με το φαγητό που πετάνε τα σούπερ μάρκετ, τα εστιατόρια και άλλα μέρη μαζικής πώλησης τροφίμων.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι άνθρωποι που κάνουν dumpster diving (το φαινόμενο του να ψάχνεις στα σκουπίδια για το φαγητό σου) δεν είναι απαραίτητα άστεγοι ή περιπλανώμενοι. Είναι άνθρωποι που ζουν κανονικές ζωές, με υποχρεώσεις και σπίτια πολλοί από αυτούς, οι οποίοι είναι αντίθετοι με τον υπέρμετρο καταναλωτισμό που διέπει τόσο πολύ την κουλτούρα του φαγητού, σε όλο τον εκμοντερνισμένο κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι γίνονται freegan για λόγους όπως:
  • οικονομία χρημάτων
  • περιβαλλοντολογικές πεποιθήσεις
  • οικονομία φυσικών πόρων
  • αντίδραση στο καπιταλιστικό σύστημα
Πολλοί από αυτούς σκέφτονται και τον πληθυσμό που πεινάει ανά τη Γη αυτή την ίδια στιγμή, και βρίσκει γελοίο το να πετιέται τόσο φαγητό όταν άλλοι πεθαίνουν από την έλλειψη τροφής. Εν τω μεταξύ, τα σούπερ μάρκετ και οι λοιποί χώροι τροφίμων που αναφέραμε πετάνε μεγάλο ποσοστό φαγητού, το οποίο δεν είναι χαλασμένο.


Το φρίγκαν κίνημα είναι τεράστιο και εκτείνεται πέρα από το φαγητό. Είναι μια πολιτική άποψη για αυτούς που βγαίνουν κάθε βράδυ και συλλέγουν φαγητό, ή που "απαλλοτριώνουν" τα ράφια των σούπερ μάρκετ και των πολυεθνικών. Yπάροχυν πολλές διακλαδώσεις του κινήματος και η δράση των freegans επεκτείνεται και συνδέεται με πολλές άλλες αντικαπιταλιστικές φιλοσοφίες και πρακτικές. Το άρθρο αυτό δεν είναι παρά μια εισαγωγή και μια προσωπική άποψη. Ο/η ενδιαφερόμενος/η μπορεί να διαβάσει πάνω στο θέμα και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. 'Ομως στην Ελλάδα της κρίσης, ας γνωρίζουμε ότι ο κόσμος έχει ήδη βγει στους δρόμους και ψάχνει για τροφή και δεν νομίζω πως θα τους αποτρέψουμε. 'Οσο εμείς σαπίζουμε στις δουλειές μας, αυτοί κάνουν το κέφι τους και ζουν ελέυθερα.

Δεν έχω κάνει ποτέ dumpster diving, αλλά δεν το βρίσκω τόσο ακραίο, ειδικά στους καιρούς μας. 'Ηθελα απλά να παραθέσω μερικές πληροφορίες για το κίνημα, αφού πολλές φορές σχετίζεται με το βιγκανισμό και με το straight edge (που με αφορούν άμεσα). Πολλοί ταξιδιώτες που είναι freegan είναι πολλές φορές βίγκαν και SXE και αυτό, το βρίσκω υπέροχο. 

-Freeganism (Wikipedia)
-Ελληνικό άρθρο για το φριγκανισμό click εδώ
-Συζήτηση για τους freegan σε ελληνικό site click εδώ

No comments:

Post a Comment